Het opheffen van blokkades

Chiropractie

Chiropractie is een therapievorm waarmee we blokkades en/of stoornissen van het zenuwstelsel lokaliseren en behandelen. Chiropractie richt zich op de wervelkolom, de benen en het zenuwstelsel.

Hoe werkt chiropractie?

Het zenuwstelsel is enorm belangrijk voor een gezond lichaam. Het zenuwstelsel stuurt namelijk alle organen aan; van grote spiergroepen en gewrichten tot organen en de bloedvaten (en daarmee de doorbloeding). Het centrale deel van het zenuwstelsel bevindt zich in de schedel (de grote en kleine hersenen) en de wervelkolom.

Het chiropractisch onderzoek richt zich op de gehele wervelkolom, maar ook op de gewrichten en de banden in de benen. De beperking in de beweeglijkheid van de gewrichten van de wervelkolom, het bekken en benen kunnen het zenuwstelsel beïnvloeden.

Chiropractie heft deze blokkades op, waardoor ook de effecten op het zenuwstelsel en de gevolgen daarvan op het gehele dier worden verminderd.

Diagnose stellen

De blokkades in de gewrichten zijn niet altijd waarneembaar op röntgenfoto’s of met echografie, maar kunnen wel de oorzaak zijn van bijvoorbeeld kreupelheden, stijfheid of onvoldoende spierontwikkeling in bepaalde regio’s van het lichaam.

Subklinische kreupelheden (kreupelheden die we nauwelijks kunnen zien of voelen) kunnen na een chiropractische behandeling duidelijker worden. Hierdoor wordt het makkelijker om het oorspronkelijke probleem aan te pakken. Dieren zijn vaak een meester in compenseren en meestal uit dat zich dat in rug problemen.

Wie?

Onze dierenarts Merel Dierks heeft de opleiding Chiropractie gevolgd bij de Backbone Academy in Duitsland en is gediplomeerd chiropractor sinds 2015.

Helene Groeneveld is binnen ons team werkzaam als ambulant fysiotherapeute gezelschapsdieren en chiropractor.

 

Indicaties

Enkele voorbeelden van klachten waarvoor we chiropractie kunnen inzetten:

  • rugproblemen
  • bekken- S/I problemen
  • kreupelheden
  • problemen met spieren/zenuwen